Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Home / FAQ / Hoeveel is mijn bedrijf waard?
In

Hoeveel is mijn bedrijf waard na zoveel jaar ondernemen?

“Hoeveel is mijn bedrijf waard?” Het is waarschijnlijk een van de eerste vragen die u zich stelt als u besluit om uw bedrijf te verkopen. Zo gemakkelijk als de vraag is gesteld, zo lastig is die te beantwoorden.

Waarom verkoopt u uw bedrijf?

In de eerste plaats moet u zich afvragen waarom u uw bedrijf wilt verkopen. Er kunnen verschillende motieven aan ten grondslag liggen. Dat kunnen persoonlijke redenen zijn als ziekte, familieomstandigheden of het bereiken van de pensioenleeftijd. Of misschien bent u gewoon op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ook zakelijke redenen kunnen spelen, zoals de leeftijdsfase van uw bedrijf of veranderingen die binnen uw branche plaatsvinden.

Hoe bepaal ik de waarde van mijn bedrijf?

De waarde die uw bedrijf heeft, is van diverse factoren afhankelijk. Zo kan de waarde van uw bedrijf worden bepaald door de partij aan wie u verkoopt: doet u de onderneming bijvoorbeeld over aan uw kinderen of aan een wildvreemde? Gaat het om een strategische verkoop, een management buy-in of buy-out of is er sprake van een bedrijfsopvolging? De relatie met de kopende partij speelt een rol. Ook niet onbelangrijk: wat zoekt de koper en wat is zijn doel met de overname? Al deze factoren hebben invloed op de waarde en de verkoopprijs van uw onderneming.

Wees realistisch

Er zijn diverse manieren en tal van factoren om te bepalen hoeveel uw bedrijf waard is. Het is daarbij belangrijk dat u zich verplaatst in de koper. Het is verleidelijk om te dromen van een enorme verkoopopbrengst. Welke bedragen u ook in uw hoofd heeft, welke mooie berekeningen u ook maakt: uiteindelijk is er maar een bedrag dat er echt toe doet en dat is de prijs die de koper voor uw bedrijf over heeft.

Economische waarde versus emotionele waarde

Bij het bepalen van de waarde van een bedrijf maken we doorgaans onderscheid tussen de economische waarde en de emotionele waarde.

De economische waarde van uw bedrijf

Voor het bepalen van de economische waarde van een onderneming gebruiken adviseurs een (combinatie) van de volgende drie methoden:

  • intrinsieke waarde: de waarde van alle bezittingen van het bedrijf bij elkaar opgeteld, verminderd met de schulden van dat moment
  • rentabiliteitsmethode: de waarde van uw onderneming wordt bepaald door de verwachte winst op basis van resultaten van voorafgaande jaren
  • liquiditeitsbepaling: kan het bedrijf aan alle financiële verplichtingen – denk aan lopende schulden – voldoen?

Deze rekensom is ingewikkeld, maar door een deskundig bedrijfsadviseur goed te maken. Het geeft een objectief beeld van de economische waarde van uw bedrijf.

De emotionele waarde van uw bedrijf

Nadat de economische waarde is vastgesteld, moet u de emotionele waarde bepalen. Deze waarde is niet concreet in euro’s uit te drukken, maar weegt voor u als ondernemer heel zwaar.

Vragen die u zichzelf moet stellen, zijn:

  • Welke functie bekleed ik in mijn onderneming?
  • Past de rol binnen de onderneming (nog) bij mij?
  • Hoe lang kan ik deze rol nog vervullen?
  • Kan ik binnen mijn bedrijf iets anders gaan doen?
  • Wat moet ik er voor doen om mijn bedrijf in stand te houden?
  • Wat ga ik doen als het bedrijf niet meer van mij is?

Als u deze vragen eerlijk beantwoordt, krijgt u een goed beeld van de emotionele waarde van uw bedrijf.

Wilt u meer inzicht krijgen in de waarde van uw bedrijf?

Laat u begeleiden door een deskundig adviseur.

Maak een afspraak voor een vrijblijven gesprek met Leendert Tanis.

hoeveel is mijn bedrijf waard

Recent Posts
Contact

We zijn momenteel niet aanwezig, maar we nemen zo spoedig mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search